Костел Святих Ольги і Єлизавети

Опис:

Костел Святих Ольги і Єлизавети - одна з головних визначних пам'яток Львова. Також біля храму є більш стара назва - Церква святих Ольги і Єлизавети. Цей монументальний пам'ятник архітектури виконання в стилі неоготики і у багатьох асоціюється зі Львовом.

Будівництво храму було розпочато в 1903 році, з ініціативи австрійського імператора Франца-Йосифа I, в пам'ять про дружину імператора Єлизаветі, яку він безмірно любив і яка загинула від рук терористів в 1898 році. Також назва храму пов'язують з ім'ям католицької святої Єлизавети, яка була тіткою дружини князя Льва Констанції. Храм був освячений в 1911 році, проте внутрішня обробка приміщень велася ще довго. Однією з кращих робіт архітектора Петра Войтовича, який займався оформленням храмового інтер'єру, став мармуровий вівтар, який зберігся на своєму місці і по сей день.

Далі костёд чекала низка важких випробувань і втрат: під час першої світової війни його дзвони були переплавлені для військових потреб; він був обстріляний української артилерії в ході польсько-української війни з 1918 по 1919 роки; в 1939 році стіни храму були пошкоджені снарядом, який розірвався неподалік.

За радянських часів костел не використовувалася для духовних потреб, як і більшість церков. Лише зі здобуттям Україною незалежності, в 1991 році він був переданий під патронат української католицької церкви і отримав свою нинішню назву, на честь святих Ольги та Єлизавети.

Храм Святих Ольги і Єлизавети у Львові є найвищою будівлею в місті, його висота - 88 метрів. А його вежі добре знайомі і видно з великої відстані, особливо, коли наближатися до Львова із заходу по Городоцькій вулиці.

Страница в каталоге предприятий: Храм Свв. Ольги и Елизаветы

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Львові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: