Домініканський монастир

Опис:

Домініканський монастир у Луцьку належав першому луцькому католицькому ордену. Будівля монастиря є пам'яткою архітектури національного значення. Розташований він у Луцьку, на вулиці Драгоманова, 26, неподалік колишньої Великої хоральної синагоги.

Луцький домініканський монастир засновано у третій чверті XIV століття. Довгий час він був єдиним монастирем у місті. Після Тридентського Собору життя ордену, як і взагалі Католицької Церкви, змінилося, що далося взнаки на луцькій резиденції. З початку XVII століття у пріораті відбуваються суттєві зміни, що призводять до зростання значення монастиря не тільки для міста, а й усієї Волині. Монастир активно намагається стати взірцем дотримання правил та суворості монастирського життя, тут зароджується культ чудотворної ікони Луцької Богоматері; активно доповнюється бібліотека та підвищується рівень орденської школи; ще з попереднього століття діє школа світських осіб; беруть початок установи та явища, які сильніше пов'язують монастир зі світським середовищем. У наступному столітті тенденції посилюються і монастир набуває загально провінційного значення поряд з монастирями Познані, Варшави, Любліна. Тут формується школа університетського рівня, коронується ікона. У середині XVIII століття кількість облич луцького монастиря сягала 50 осіб. На рубежі XVIII-XIX століть монастир зазнає кількох руйнівних пожеж, зокрема відновлюється з нуля. Проте на початку ХІХ століття стає столицею Російської домініканської провінції. Однак існування Волині у складі Російської імперії унеможливлює діяльність католицьких інститутів, і в 1850 році поряд з іншими монастирями міста домініканський монастир закривається; останні ченці залишають місто наприкінці століття.

Після касації резиденції костел було розібрано, а монастир протягом наступного часу використовувався по-різному. Сьогодні монастир домініканців є пам'яткою архітектури національного значення.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Луцьку

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: