Національний музей історії України

Опис:

Національний музей історії України – головний історичний музей України.

Початок музею було покладено у 1899 році, під час археологічної виставки. Тоді він був презентований як Музей старожитностей та мистецтв у недобудованому приміщенні на вул. Олександрівській (вул. Грушевського, 6). Будівлю для музею спроектував видатний київський архітектор Владислав Городецький, а кошти споруди зібрали кияни.

Найпершим у музеї було сформовано археологічний відділ, який очолив відомий український археолог Вікентій Хвойко.

У 1904 році музей освятили та урочисто відкрили під новою назвою – Київський художньо-промисловий та науковий музей ім. государя імператора Миколи Олександровича.

1934 р. Всеукраїнський історичний музей було виселено з рідної будівлі. У його стінах залишилися лише експонати художнього та частково художньо-промислового відділів. У 1936 р. на їх основі було створено Державний український музей (з 1939 р. – Київський державний музей українського мистецтва). Інші музейні експонати перевезли до Музейного містечка у Лаврі та розмістили у непристосованих для цього монастирських приміщеннях.

З 1944 року Національний музей історії України переїхав до будівлі колишньої художньої школи, в історичній частині Києва, на Старокиївській горі.

Будівля музею, що набула статусу пам'ятника архітектури, споруджена в 1937-1939 роках. за проектом архітектора І. Ю. Каракіса та спочатку призначалося для першої у всій Українській Республіці художньої школи.

У музеї історії України зберігаються етнографічні, археологічні, твори живопису та скульптури, нумізматичні колекції, стародруки та інші історичні експонати.

Страница в каталоге предприятий: Национальный Музей Истории Украины

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Києві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: