Канівський природний заповідник

Опис:

Канівський природний заповідник - природний заповідник, розташований в Черкаській області. Площа - 2027 га.

Заснований в 1923 році за ініціативою дослідника Канівських геологічних дислокацій В.В.Різніченка як Державний лісостеповій заповідник імені Т.Г. Шевченко. У 1933 році був об'єднаний з Державним заповідником "Конча-Заспа", в результаті чого виник СЕРЕДНЬОДНІПРОВСЬКЕ заповідник (в 1934 році "Конча-Заспу" вилучили з його складу). У 1939 заповідник був переданий Київському державному університету імені Т.Г. Шевченко в якості бази навчальної практики та отримав назву Канівський біогеографічний заповідник. У період 1951-1968 роки мав статус навчально-дослідного лісового господарства КНУ. У 1968 році йому було повернуто статус заповідника.

Основні функції: охорона унікальних природних комплексів лісостепу, збереження біорізноманіття, спостереження за зміною природних процесів. Заповідник складається з двох частин материкової (яри і пагорби вкриті лісом - на правому березі Дніпра) і острівної (заплавні острови - Круглик і Шелестов, Зміїні острови - на Канівському водосховищі).

Флора заповідника нараховує 990 видів судинних рослин (20% флори України). Виявлено 170 видів лишайників. У заповіднику росте 5 видів рослин, занесених до Європейського червоного списку, 29 - Червону книгу України, 175 - Додаток 1-й Бернської конференції. Фауна налічує 26 видів тварин, занесених до Європейського червоного списку, 83 - Червону книгу України, 6 - Доповнення 1-й Бернської конференції.

На території заповідника розташовані Канівські гори, серед яких найяскравіше виділені гори: Чернеча, Княжа гора, Мар'їно гори. Розкопки показали, що тут були поселення скіфів і полян, тому тут під охороною знаходяться численні пам'ятники історії і археології: 2 скіфських городища (4 століття до нашої ери), поселення полян (4 століття нашої ери), давньоруське городище Роден (9-13 століття ).

Садиба заповідника - територія колишньої дачі одного з перших дослідників місцевих археологічних пам'яток академіка М.Ф. Біляшівського. Особливою популярністю у відвідувачів користується музей природи, розташований на території цієї садиби. Експозиція музею складається з 7 відділів (археологічного, палеонтологічного, лісового, ботанічного, зоологічного, загальної екології та відділу вшанування пам'яті першого ректора Київського університету - професора М. Максимовича) та двох меморіальних кімнат господаря будинку.

Поруч із заповідником розташована Готель "Княжа Гора", де Ви зможете комфортно відпочити. Готель пропонує цілодобовий прийом, кімнату для переговорів на 12-14 осіб, пральня. Передбачені дитяча кімната та дитячий майданчик. На території є ресторан.

Страница в каталоге предприятий: Каневский природный заповедник

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница "Княжа Гора"

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Каневі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: