Домініканський костел та монастир

Опис:

Домініканський костел Св. Миколи в Кам'янці-Подільському, розташований на найвищій точці Старого міста. Він вважається одним із найдавніших храмів Кам'янця-Подільського. Оспіваний поетами як "Перлина Поділля", прекрасний храм краю.

Вперше монастир домініканців у Кам'янці-Подільському згадується у 1372 р. Костел був дерев'яним, і у 1420 р. він згорів ущент. Нове життя монастирю у XVI ст. дав рід Потоцьких, які заступалися домініканцям. За часів турецького володарювання костел перебудували під мечеть на честь коханої дружини султана Хасекі – Рабії Гюль-Нуш. У ньому встановили білокам'яний мусульманський амвон, що зберігся донині. Повна реставрація костелу Св. Миколи була закінчена в 1754 р. коштом М. Ф. Потоцького. На фасаді можна бачити герб "Пілява" роду Потоцьких та скульптуру "Пес із смолоскипом" (домініканці називали себе "пси Господні"). Зліва до костелу прибудований двоповерховий будинок, у якому мешкав Потоцький. Нині належить католицькому ордену Паулінов (Братство Св. Павла Першого Пустельника).

Архітектура комплексу Домініканського монастиря святого Миколая у Кам'янці-Подільському формувалася протягом трьох століть (з XV по XVIII), кожен з яких диктував творцям свої правила та канони модного стилю. Бароко та ренесанс, готика та класицизм тісно переплетені в кожному елементі цієї католицької перлини.

Страница в каталоге предприятий: Доминиканский костел Св. Николая

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Кам'янець-Подільському

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: