Свято-Катерининський собор

Опис:

Свято-Катерининський собор - це перший православний храм Херсона, а також усипальниця князя Потьомкіна. Розташований він на території парку з Херсонської фортецею.

Храм зводився з 1781 по 1786 під наглядом Григорія Потьомкіна. Будинок збудовано з блідо-жовтого інгулецького вапняку, в стилі російського класицизму. Завершує будова невисокий купол. У зовнішніх нішах поміщені шість скульптурних зображень святих. Символічне значення мають дві статуї, що знаходяться біля центрального входу: Св. Апостол Петро з ключами від раю і Св. Апостол Павло з мечем. Князь Потьомкін Григорій Олександрович, засновник Херсона, розпорядився поставити ці фігури біля входу, щоб нагадати, що ключі від Півдня (тобто земного раю) дісталися після важких боїв, здобуті мечем.

Катерининський собор входив до складу архітектурного ансамблю Херсонської фортеці, першого ансамблю класицизму на Україні. Авторами планування фортеці були інженер Н. І. Корсаков і архітектор Клод Буржуа. З півночі площа замикав комплекс палацу Потьомкіна, з півдня - будівля Арсеналу, на сході - Монетний двір. Головна вулиця, яка поєднала Очаківська брама фортеці з Московськими, проходила вздовж північного кордону площі, між Єкатерининським собором і палацом Потьомкіна. Дзвіниця собору служила орієнтиром до головних кріпосних воріт, і домінантою всього архітектурного ансамблю. В даний час від ансамблю фортеці майже нічого не збереглося.

Архітектором проекту Катерининського собору вважається Іван Єгорович Старов. Будівництво храму вів архітектор Іван Матвійович Ситников. Храм зводився під керівництвом генерала І. А. Ганнібала, який 30 серпня 1781 року ім'ям імператриці, справив закладку кам'яного храму на честь Св. Великомучениці Катерини. На будівництві храму працював інженер-полковник Н. І. Корсаков

Храм сповнений архітектурних символів, які розкривають зміст підстави і назви Херсона. Вони пов'язані з Візантією, з хрещенням Русі, з Грецьким проектом Катерини Великої (який включав намір завоювання Константинополя). Собор успадковував структуру давньоруських храмів домонгольського періоду: хрестово-купольну композицію. Але спрямованість вгору, характерна для давньоруського зодчества, відсутня, і храм несе в собі риси візантійської архітектури, з'єднаної зі стилем класицизму. Таким чином, класицизм, як спадщина античної Греції, придбав в архітектурі собору новий смисловий відтінок, адже Херсон став наступником давньогрецького міста, заснованого ще в кінці VI століття до н. е. Храм, що нагадує про Константинопольському Софійському соборі, можливо, був збудований в цьому стилі саме за бажанням імператриці, і став першим зразком незвичайного для Росії типу церкви з переважанням горизонтальних форм і обсягів. Імовірно, і столиці в Херсон був відправлений вже готовий архітектурний проект, заздалегідь узгоджений з Катериною.

Робота над іконостасом собору було розпочато в 1783 році під керівництвом Михайла Шибанова. Іконостас був створений академіком орнаментной скульптури Павлом Брюлло (батьком живописця Карла Брюллова), частина живописних композицій написав академік живопису В. Л. Боровиковський, частина була написана художником Миколою Шляхіним.

Соборна дерев'яна дзвіниця була збудована в 1786 році, в стилі раннього класицизму. У 1800 році на її місці була зведена кам'яна дзвіниця, увінчана високим шпилем. У 1808 році дзвіниця була розібрана, на її місці була знову вибудувана нова, на якій були укріплені 12 дзвонів. Дзвони були втрачені в 1930 і рр, в даний час зберігся тільки нижній ярус дзвіниці, декорований двоколонні портиками і пілястрами.

У травні 1787 собор відвідала імператриця Катерина Велика, в пам'ять про ці відвідини в соборі було залишено стоїть під балдахіном крісло, в якому вона сиділа під час богослужіння. На згадку про ці відвідини в собор в 1787 році імператрицею був присланий золотий, прикрашений дорогоцінним камінням та перлами, напрестольний хрест 1677 року і Євангеліє 1698 року.

У різні роки собор відвідували А. В. Суворов, М. І. Кутузов, герой війни 1812 року Денис Давидов, Ф. Ф. Ушаков.

6 грудня 1788 року, за розпорядженням князя Потьомкіна-Таврійського тіла убитих воїнів, які загинули на Очаківському штурмі, були перевезені в Херсон і поховані в огорожі церкви. В огорожі поховали також: принца Олександра Вюртемберг-Штутгартського, брата Імператриці Марії Федорівни, дружини імператора Павла; генерала-артилерії барона І. І. Меллер-Закомельского; генералів: Волконського, Максимовича, Синельникова, принца Нассау, будівельника Херсонської фортеці полковника Н. І. Корсакова; господаря Молдавського князівства князя Еммануїла Россет.

Кладовище зазнало деяких руйнування вже в другій половині 19 століття. Внаслідок цього труднощі на місці однієї з стала безіменній могил покладено надгробок «Невідомому генералу» часів Кримської війни.

У Катерининському соборі також похований прах князя Г. А. Потьомкіна в 1791 р Михайлу Фалєєву (інженеру-будівельнику з Миколаєва), було доручено влаштувати в Богоявленському кафедральному соборі склеп; він був зроблений майстром Аладовим і його підручними. Серце Потьомкіна, поміщене в золоту урну, повинні були поховати в Богоявленському кафедральному соборі, під престолом. Але за наполяганням родичів князя (графині А. В. Браницької) його поховали на батьківщині князя, в Покровській церкві (в даний час зруйнована) села Чижове біля Смоленська.

У 1930 р собор був закритий. Невелика частина ікон була взята в Херсонський краєзнавчий музей, а написаний В. Л. Боровиковським іконостас і оздоблення церкви не збереглося. У храмі було відкрито антирелігійний музей. Могила Потьомкіна неодноразово розкривалася. За свідченням письменника Б. Лавреньова, в 1930-х рр. у свій час череп Потьомкіна був виставлений, як експонат антирелігійного музею; потім повернений в склеп.

У 1942 р собор був освячений, відновилися богослужіння. Замість різьбленого іконостасу був поставлений простий-одноярусний, були розміщені збереглися у прихожан ікони.

У 1962 році на хвилі нової антирелігійної боротьби собор знову був закритий. Будівля використовували для зберігання дров, пізніше - під склад облкниготоргу.

У 1970 в будівлі собору було відкрито Будинок пропаганди товариства охорони пам'яток. На початку 1980-х років за старими кресленнями була відновлена ​​дзвіниця. У 1989 році будівлю собору через аварійний стан закрилося.

25 серпня 1991 року Катерининський собор було повернуто Православній церкві.

Страница в каталоге предприятий: Свято-Екатерининский (Спасский) собор

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Херсоні

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: