Поле Берестецької битви

Опис:

Поле Берестецької битви - національний історико-меморіальний заповідник, розташований на місці одного з найбільших і значущих в історії України боїв.

Берестейська (Берестецька) визвольна битва відбулася тут в 1651 році. Тоді українські козаки і селяни під проводом гетьмана Богдана Хмельницького виступили проти польської армії короля Яна Казимира II. В результаті битви загинуло 30 000 українців і повстанці зазнали поразки. В результаті невдачі в Берестецькій битві, гетьман Хмельницький змушений був укласти з Яном Казимиром невигідний Білоцерківський мир.

Національний історико-меморіальний заповідник "Поле Берестецької битви" був заснований в 1912 р, недалеко від Берестечка, в с. Пляшева Рівненської області. Сюди була перевезена дерев'яна Михайлівська церква, в якій, як встановили історики, Хмельницький молився перед доленосною битвою під Берестечком. А вже в 1991 році відбулося повномасштабне відкриття музейно-меморіального комплексу, який включає в себе музей, відреставровані Свято-Георгіївський храм і Михайлівську церкву. Комплекс був створений на основі іншого історичного заповідника "Козацькі могили". У 1998 році заповіднику "Поле Берестецької битви" присвоїли статус "державного", а до 2008 року - "національного".

На території меморіального комплексу все нагадує про великого битві, в якому українці, хоч і зазнали поразки, показали сові прагнення боротися за свої свободи і права. У деяких монастирських келіях облаштовані міні-музеї, де виставлено бойову зброю і предмети побуту, якими користувалися козаки.

Страница в каталоге предприятий: Национальный историко-мемориальный заповедник "Поле Берестецкой битвы"

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Дубно

Інші пам'ятки поруч: