Алупкінський (Воронцовський) палац

Опис:

Палацовий комплекс в Алупці, складається з п'яти будівель та споруджений у 1828-1848 роках за проектом англійського архітектора Едуарда Блора для генерал-губернатора Новоросійського краю графа Михайла Семеновича Воронцова. Воронцовський палац розташований біля підніжжя гори Ай-Петрі. При Воронцовському палаці знаходиться парк - пам'ятник садово-паркового мистецтва, створений у 1820-50-х роках Карлом Кебахом, головним садівником Південного берега Криму.

Воронцовський палац був побудований в популярному на той час стилі «готичного відродження» та стилі Нео-Тюдор, що апелює до Тюдор-Ренесансу в Англії XVI століття. Воронцов був шанувальником англійської культури, здобув освіту в Англії, і будівництво свого особняка довірив англійському архітектору Едварду Блору.

Парадні інтер'єри палацу майже повністю зберегли своє первинне оздоблення. Кожна кімната має особливий, тільки їй притаманний колорит, що відбився в назвах: Китайський кабінет, Ситцева кімната, Зимовий сад, Синя вітальня. Парадна їдальня нагадує оздоблення лицарських залів у середньовічних замках. Стіни їдальні, камін і десюдепорти оформлені дерев'яними різьбленими панелями, як і плафон кімнати, в неоготичному стилі. Різьблені меблі, також у стилі неоготики, виконані російськими майстрами в Одесі. Різьблені дерев'яні «готичні» рами оформляють чотири великі картини французького пейзажиста-романіста Юбера Робера.

У палаці збереглася бібліотека, невелика, але цінна колекція порцеляни, зібрання картин, а також виробів англійської та французької бронзи у стилі ампір.

Нині у стінах палацу функціонує музей.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Алупці

Відео про це місце: