Миколаївський зоопарк

Опис:

Миколаївський зоопарк був заснований міським головою Миколою Леонтовичем. Історія зоопарку почалася з Акваріума. До революції його акваріум (заснований в 1901 році) був приватною колекцією. Уже в дореволюційний час колекція Леонтовича була широко відома в Росії і Європі. Акваріум був обладнаний сучасно: мав електричні компресори, підігрівачі. Риби були розміщені в 75 акваріумах. Колекція налічувала близько 50 видів риб і земноводних, понад 1000 примірників. Подібних колекцій у всій Європі було тільки сім. У 1918 році колекція Леонтовича була націоналізована, а він сам був призначений першим директором Госакваріума. З великими втратами Акваріум пережив громадянську війну. И 25 червня 1922 року відбулося друге урочисте відкриття Миколаївського Госакваріума.

 У 1925 році при Акваріумі був відкритий зоологічний відділ, і він став іменуватися Акваріум-Зоосад. З Асканії-Нова були привезені бізони, верблюди, яки, олені, муфлони, страуси. Спеціально для зоосаду були придбані ведмеді, вовки, лисиці, мавпи. Територія була збільшена до 0,75 га. Після Неапольського і монакського він був третім в Європі за багатством експонатів.

З 1948 року Акваріум-Зоосад був перейменований в Миколаївський зоопарк.

У 1950-ті роки колекція зоопарку була значно збільшена. У ній з'явилися пуми, сніжний барс, білі ведмеді, плямиста гієна, гімалайський ведмідь. У 1955 році привезли індійську слониху Мері, яка, за розповідями старожилів, була подарована Микиті Хрущову прем'єр-міністром Індії Джавахарлал Неру.

У 1960-ті роки колекція тварин налічувала понад 200 видів близько 2000 примірників.

У 1978 році на площі перед зоопарком була встановлена ​​скульптура Інни Макушин «Мауглі і Багіра», що стала емблемою зоопарку.

З 1978 року зоопарк знаходиться на новому місці - поруч з Центральним автовокзалом.

З 1989 року в зоопарку існує музей його історії. У музеї представлені документи, фотографії, особисті речі Леонтовича, спогади співробітників, колекція черепів і опудал тварин, колись жили в зоопарку, колекція яєць, картоплани і путівники інших зоопарків.

У 1993 році Миколаївський зоопарк був прийнятий до Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (EAZA). А в травні 2003 року - до Всесвітньої асоціації зоопарків і акваріумів (WAZA).

У 2004 році була створена тематична виставка «Дідова хата». Представляє вона собою типове сільське обійстя, де живуть кури, гуси, індики, кози, вівці, собака і кішки. Тут тварин дозволяється гладити і годувати.

1 травня 2006 року в Миколаївському зоопарку були відкриті «Сад живих тропічних метеликів» і «Пам'ятний знак співдружності зоопарків світу». Пам'ятний знак розташований на центральній площі перед входом в зоопарк і являє собою велику восьмигранну клумбу, на якій ростуть різні квіти. По центру клумби стоїть стовп, на якому закріплені п'ять покажчиків, зорієнтованих по сторонах світу так, щоб вони вказували напрямок до зоопарків в різних містах світу і відстань до них.

24 квітня 2010 року адміністрація зоопарку урочисто відкрила новий Авіарій - великий вольєр для птахів. Це один з найбільших пташиних вольєрів, коли-небудь побудованих в зоопарках України.

З 31 травня по 3 червня 2011 тут була проведена XVII Міжнародна конференція Євро-Азіатської Регіональної Асоціації зоопарків і акваріумів, приурочена до 110-ї річниці Миколаївського зоопарку. В роботі конференції взяли участь 133 спеціаліста з 19 країн світу.

22 червня 2013 року в Миколаївському зоопарку відбулося урочисте відкриття нового ландшафтного комплексу «На стику двох культур». В оформленні цієї ландшафтної композиції використані декоративні елементи традиційної грецької та японської культур.

7 червня і 30 вересня 2014 вперше в історії Миколаївського зоопарку для відвідувачів були спеціально організовані нічні заходи «Ніч в зоопарку». Відвідувачам представилася можливість прогулятися по зоопарку і поспостерігати за життям тварин після настання темряви.

Миколаївський зоопарк окрім вольєрів з тваринами має на своїй території акваріум, тераріум і сад метеликів. Крім того, сама територія є ботанічний сад, в якому висаджені сотні різноманітних видів дерев і чагарників, а також численні квіти. Крім того, і сам парк прикрашений численними скульптурами.

Зараз акваріум налічує до 3000 експонатів і ділиться на ряд відділів. Тут зібрані представники морських і річкових вод всієї земної кулі. Від рибки крихітної буквально в шпилькову головку до величезної японської саламандри, від африканських гуппі до риби - куля з Ост-Індії. Багато в акваріумі рідкісних рослин. Тут зібрані увірандри, японські водяні лілеї, бамбук, валлиснерии і ін.

Колекція зоопарку численна і різноманітна, налічує близько 460 видів 5600 особин, з них 220 видів, занесених до Червоної книги.

Зоопарк бере участь в 18 європейських програмах розведення рідкісних видів (ЕЕР), а також входить до Євро-азіатську регіональну асоціацію зоопарків і акваріумів (ЕАРАЗА) і в Міжнародну систему обліку тварин (ISIS).

Миколаївський зоопарк вважається кращим на Україні, і одним з кращих в Європі. В даний момент займає територію 18,48 га.

Страница в каталоге предприятий: Николаевский зоопарк

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Миколаєві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: