Дзеркальний струмінь

Опис:

Дзеркальний струмінь (інші назви: Скляний струмінь, Пам'ятник Перемоги) - символ міста, який преедставляет собою альтанку і фонтан. Розташована по Сумській вулиці в сквері Перемоги, навпроти Харківського театру опери та балету.

Скляний струмінь була споруджена в 1947 р за проектом архітектора В. І. Коржа. Являє собою каплицю, яка розташована між вулицями: Сумській, Дружин Мироносиць, Скрипника та Чернишевській. Місце, на якому був споруджений пам'ятник архітектури, має багату історію. Спочатку тут розташовувалося кладовище, і пізніше була побудована дерев'яна Мироносицька церква. У 1781-1783 роках на місці дерев'яної церкви була побудована кам'яна. У 1792 році в зв'язку з розростанням міських кварталів кладовищі на території церкви було скасовано. Пізніше церква була істотно перебудована і розширена.

У 1909-1911 роках до церкви була прибудована дзвіниця, друга за величиною в Харкові після дзвіниці Успенського собору. Мироносицька церква була знесена 11 березня 1930 року. Радянські власті планували на її місці побудувати будинок «Театру масового музичного дійства», в якому б поєднувалися цирк, театр і кінотеатр, але після перенесення столиці до Києва початкові плани залишилися нереалізованими. В результаті на місці утворився пустиря в 1930-і роки був організований тролейбусний парк під відкритим небом.

За однією з версій, історія спорудження фонтану пов'язана з тим, що в кінці 1940-х років до Харкова приїхав перший секретар ЦК Компартії України Н. С. Хрущов. У кабінеті голови Харківського обкому партії Віктора Чураева Хрущов виглянув у вікно. Тролейбусний парк йому не сподобався, і він висловив Чураева свої претензії. Результатом цієї розмови стало рішення влади розбити на цьому місці сквер з фонтаном.

Відповідно до іншої міської легендою, Дзеркальний струмінь була подарунком Віктора Чураева своєї коханої - учительці Валентині, якій припала до душі Кисловодська «Альтанка».

Так в 1946-1947 роках був закладений сквер «Перемоги» з басейном і фонтаном, що отримав назву «Скляний струмінь». Загальний план скверу та фонтану розроблений архітекторами А. М. Касьяновим, В. І. Коржем і А. С. Маяк. Скляний струмінь повністю повторює проект аналогічного споруди в Кисловодську, в якому вона називається «Альтанка». Поруч з фонтаном був споруджений басейн, який був спочатку обнесений простим цегляним парканом, пізніше його замінили на гранітний. У 1958 році на честь святкування 40-річчя Ленінського комсомолу, на території скверу була відкрита алея комсомольців-героїв.

З 1980 року випускаються шоколадні цукерки в коробках із зображенням «Дзеркального струменя».

Остання реконструкція споруд сталася влітку 2015 року паралельно із завершенням будівництва нової Мироносицькій церкви, яка служить тепер фоном альтанки і нової домінантою скверу.

Серед місцевих сущест прикмета: кажуть, якщо вночі під склепіннями світиться купола загадати бажання, воно обов'язково збудеться.

Поруч з пам'яткою знаходиться Готель Чічіков, яка пропонує 52 комфортабельних номера, а на території є ресторан «Персонаж» зі стравами італійської і середземноморської кухонь, пральня, послуга прокату велосипедів, конференц-зал, стоянка. Можливий трансфер.

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Чичиков

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Харкові

Інші пам'ятки поруч: