Домініканський монастир, Підкамінь

Опис:

Дерев'яний монастир Базиліанського ордена відомий з 1464 року. Монастир і замок були спалені і зруйновані в 1519 році. З 1612 по 1 695 на місці замку був побудований домініканський монастир. Він розташований на території села Підкамінь, Львівської області, Золочівського району. Включає в себе монастирський комплекс, стіни з воротами, дзвіницею та вежами XVIII століття, зірчасті теналі створені за проектом Християна Дальке (1746 рік). Має статус Пам'ятника містобудування та архітектури і історії України національного значення. Недалеко від цього місця знаходиться містичний Чортів камінь і козацькі хрести.

Домініканці поряд з бернандінцамі були двома найбільш поширеними орденами на території Західної України і отримували широку підтримку від уряду Польщі. Монастир в Підкамені входив до трійки найбільших католицьких монастирів на Західній Україні (двома іншими були бернандінскіе монастирі в Львові та Сокалі). У комплекс Домініканського монастиря в Підкамені включені не тільки потужний форіфікаціонние та укріплювальні споруди, але і Вознесенський костел (1612 - 1695 років будівництва), а також Каплиця Параскеви П'ятниці (побудована 1739 - 1741 роках).

Після того, як території Підкаменя потрапили під владу Австрійської імперії, монастирські ордена були скасовані, а монастир сильно обмежений в правах. Від повного руйнування, систему фортифікацій врятувала відносна віддаленість монастиря, в якому був влаштований госпіталь. До 1844 року на місці частини укріплень був розбитий бароковий сад, оточений стіною з каменю, який був узятий з облицювання ескарпів. Рів був засипаний землею гласиса, монастирські стіни знижені.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Бродах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: